Formowanie jednostek ładunkowych – przykład

0
264
formowanie jednostek ładunkowych

Poniższe zadanie zostało przesłane przez jednego z czytelników.

Oblicz ile pomieści się na regale palet a w nich opakowań zbiorczych według poniższego zestawienia:

  • obciążenie całkowite na regale 9000 kg
  • maksymalna waga palety z ładunkiem wynosi 1500 kg
  • opakowanie zbiorcze ma wymiary: 300mm x 200mm x 100mm
  • waga opakowania zbiorczego wynosi 5 kg
  • waga brutto pustej palety 25 kg
  • wymiary palety 1200mm x 800mm x 144mm
  • wysokość gniazda regałowego wynosi 1,2 metra

Na podstawie powyższych danych rozwiąż zadanie:

Na samym początku obliczę ile kartonów zmieści się w jednej warstwie.
wymiary palety euro: 1200mm x 800mm x 144mm  karton: 300mm x 200mm x 100mm

WARIANT I

1200mm:300mm = 4 sztuki
800mm:200mm = 4 sztuki
liczba kartonów na jednej warstwie 4*4 = 16 sztuk
waga pojedynczej warstwy=16 sztuk*5 kg (waga kartonu)= 80 kg
1200mm (maksymalna wysokość)- 144mm(wysokość pustej palety) = 1056mm:100mm (wysokość kartonu) =10 warstw
Liczba kartonów na jednej palecie euro:16 sztuk (jedna warstwa)*10 warstw= 160 sztuk kartonów.
10 warstw* 80kg (waga pojedynczej warstwy)=800kg (waga 10 warstw kartonów, nie licząc wagi pustej palety)
waga brutto pojedynczej palety: 800kg+25kg=825kg

WARIANT II

1200mm:200mm =6
800mm:300mm =2
liczba kartonów na jednej warstwie 12
waga pojedynczej warstwy=12 sztuk*5 kg (waga kartonu)= 60 kg
1200mm (maksymalna wysokość)- 144mm(wysokość pustej palety) = 1056mm:100mm (wysokość kartonu) =10 warstw
Liczba kartonów na jednej palecie euro: 12 sztuk (jedna warstwa)*10 warstw= 120 sztuk kartonów.
10 warstw*60 kg(waga pojedynczej warstwy)= 600 kg (waga 10 warstw kartonów, nie licząc wagi pustej palety)
waga brutto pojedynczej palety: 600kg+25kg=625kg

Wybieram wariant pierwszy ponieważ w tym wariancie zmieściło się więcej kartonów w porównaniu do wariantu drugiego.

Maksymalne dopuszczalne obciążenie całkowite na regale wynosi 9000 kg
Maksymalna liczba palet na regale: 9000 kg : 825 kg(waga pojedynczej palety)= 10 palet
160 sztuk(liczba kartonów na pojedynczej palecie) *10 palet( liczba palet na regale)= 1600 kartonów
Na regale zmieści się 1600 kartonów

 

 

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here